Informatie patiënt

Prostaat Diagnostiek is een initiatief van het MRI Centrum en bedoeld voor mannen met prostaatproblemen die zijn doorverwezen door de huisarts. Onze urologen en radiologen staan klaar om snel duidelijkheid te verschaffen aan patiënten met een verhoogde PSA-waarde.

Het MRI Centrum is een zelfstandig behandelcentrum met meerdere vestigingen gespecialiseerd in beeldvormende diagnostiek zoals MRI-, röntgen- en echo-onderzoek.

 

Waarom naar Prostaat Diagnostiek?

  • Afspraak binnen 5 dagen;
  • Doorlooptijd onderzoek tot uitslag: maximaal 2 weken;
  • Betrouwbare uitslag, door state of the art MRI scan en ervaren experts;
  • MRI scan is patiëntvriendelijk;
  • 57% minder biopten, dus minder risico op complicaties als bloedingen en ontstekingen1;
  • 16% minder overdiagnostiek en overbehandeling1;
  • 3% meer agressieve kankers ontdekt met een MRI scan1;
  • Verzekerde zorg.

 

Een verhoogde PSA-waarde? Eerst een MRI scan

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij de man. Ieder jaar krijgen ongeveer 13.000 mannen in Nederland deze diagnose. Ongeveer 1 op de 10 mannen krijgt ooit in zijn leven prostaatkanker1. Het is daarom niet gek dat de kans op het ontstaan van prostaatkanker sterk leeft onder mannen vanaf een jaar of 50.

Als u zich zorgen maakt of wanneer u klachten heeft, kan uw huisarts een PSA-test aanvragen. De huisarts meet de waarde van het Prostaat Specifiek Antigen (PSA) in uw bloed. Dit is een eiwit dat alleen de prostaat maakt. Meestal komt deze stof in kleine hoeveelheden voor in uw bloed. Een hoge PSA-waarde kan een aanleiding zijn voor een vervolgonderzoek. Veel mannen zien op tegen zo’n belastend onderzoek, omdat dit tot voor kort inhield dat er dan met naalden stukjes weefsel uit de prostaat werd afgenomen. Tegenwoordig is het mogelijk eerst een MRI scan te ondergaan.

 

Wat is het voordeel van een MRI scan?

Met behulp van een MRI scan is het aantonen, maar ook het uitsluiten van prostaatkanker toegankelijker. Een MRI scan is een minder belastend onderzoek dan het afnemen van biopten. Een MRI scan is niet alleen patiëntvriendelijker, het verbetert ook de diagnostiek, doordat er minder onnodige biopten worden afgenomen.

Jaarlijks zijn er zo’n 40.000 mannen met een verhoogd PSA. Hiervan ondergaan, de oude richtlijn volgend, ongeveer 25.000 mannen een prostaatbiopsie die achteraf niet nodig blijkt te zijn geweest. Zo’n 1200 mensen hiervan krijgen te maken met complicaties, bijvoorbeeld een nabloeding of ontsteking1.

Bovendien worden ook regelmatig niet agressieve vormen van prostaatkanker gevonden bij het nemen van biopten, waarvoor geen behandeling nodig is. Omdat hiervoor vaak toch een behandeling wordt gestart, leidt dit tot onnodige complicaties als gevolg van die behandeling. Complicaties van een behandeling zijn bijvoorbeeld een erectiestoornis en het niet meer kunnen ophouden van de urine.

 

Minder biopten en minder complicaties

Als gevolg van een MRI scan is voor ongeveer tweederde van de patiënten geen vervolgonderzoek door middel van bioptafname nodig. Bij hen wordt er geen afwijking gevonden of is er in ieder geval geen sprake van een agressieve vorm van kanker die behandeld moet worden. Behoort u tot deze groep, dan weet u binnen enkele dagen dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Blijkt er uit de MRI scan wel een agressieve vorm van prostaatkanker? Dan is vervolgonderzoek  (biopsie) noodzakelijk in het ziekenhuis. Met behulp van de MRI scan kan de biopsie dan gerichter en beter worden uitgevoerd en dat is patiëntvriendelijker.

 

 

1Bron: Prostaatkankerstichting: https://prostaatkankerstichting.nl/mri-scan-bij-verhoogd-psa/