MRI Prostaat

1 op de 10 mannen krijgt ooit prostaatkanker. Diagnostisch onderzoek verhoogt de kans om prostaatkanker in een vroeg stadium op te sporen. Door middel van een MRI onderzoek kan prostaatkanker vroegtijdig worden opgespoord. Met een verwijzing van een huisarts kunt u terecht voor een MRI van de prostaat. Wilt u een MRI zonder verwijzing kan dit ook, echter moet u het onderzoek dan zelf betalen.

 

EEN VERHOOGDE PSA-WAARDE? EERST EEN MRI SCAN

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij de man. Ieder jaar krijgen ongeveer 13.000 mannen in Nederland deze diagnose. Het is daarom niet gek dat de kans op het ontstaan van prostaatkanker sterk leeft onder mannen.

Als u zich zorgen maakt of wanneer u klachten heeft, kan uw huisarts een PSA-test aanvragen. De huisarts meet de waarde van het Prostaat Specifiek Antigen (PSA) in uw bloed. Dit is een eiwit dat alleen de prostaat maakt. Meestal komt deze stof in kleine hoeveelheden voor in uw bloed. Een hoge PSA-waarde kan een aanleiding zijn voor een vervolgonderzoek (biopsie). Veel mannen zien op tegen zo’n belastend onderzoek, omdat dit tot voor kort inhield dat er dan met naalden stukjes weefsel uit de prostaat werd afgenomen. 

De inzet van een MRI prostaat voor vroeg-detectie kan het aantal onnodige biopsieën verminderen en de overdiagnose en (mede daardoor) overbehandeling van laaggradige prostaatkanker minimaliseren. Het advies is dan ook om eerst een MRI scan te ondergaan.

Waarom een MRI scan?

Dankzij een MRI scan is voor 50% van de patiënten geen vervolgonderzoek (weefselafname/biopt) nodig. Bij hen wordt er geen afwijking gevonden of is er in ieder geval geen sprake van een agressieve vorm van kanker die behandeld moet worden. Behoort u tot deze groep? Dan weet u binnen enkele dagen dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Blijkt er uit de MRI scan wel een agressieve vorm van prostaatkanker? Dan is vervolgonderzoek (biopsie) noodzakelijk in het ziekenhuis. Met behulp van de MRI scan kan de biopsie patiëntvriendelijker (gerichter en beter) worden uitgevoerd.

MINDER BIOPTEN EN MINDER COMPLICATIES

Met behulp van een MRI scan is het aantonen en het uitsluiten van prostaatkanker toegankelijker. Een MRI scan is minder belastend dan het afnemen van biopten. Een MRI scan is dus patiëntvriendelijker.  

Jaarlijks zijn er zo’n 40.000 mannen met een verhoogd PSA. Hiervan ondergaan, de oude richtlijn volgend, ongeveer 25.000 mannen een prostaatbiopsie die achteraf niet nodig blijkt te zijn geweest. Zo’n 1200 mensen hiervan krijgen te maken met complicaties, bijvoorbeeld een nabloeding of ontsteking*.

Bovendien worden ook regelmatig niet agressieve vormen van prostaatkanker gevonden bij het nemen van biopten, waarvoor geen behandeling nodig is. Omdat hiervoor vaak toch een behandeling wordt gestart, leidt dit tot onnodige complicaties als gevolg van die behandeling. Complicaties van een behandeling zijn bijvoorbeeld een erectiestoornis en het niet meer kunnen ophouden van de urine.

 

Voordelen van MRI Prostaat bij MRI Centrum 

 • Afspraak binnen 3 werkdagen;

 • Doorlooptijd onderzoek tot uitslag is maximaal 1 week;

 • Betrouwbare uitslag, door state of the art MRI scan;

 • Ervaren radiologen;

 • MRI scan is patiëntvriendelijk en niet invasief;

 • 57% minder biopten, dus minder risico op complicaties als bloedingen en ontstekingen1;

 • 16% minder overdiagnostiek en overbehandeling1;

 • 3% meer agressieve kankers ontdekt met een MRI scan1

Informatie over wat er komt kijken bij een MRI scan, uitleg over de voorbereiding en het verloop van het onderzoek vindt u op de pagina MRI scan.

 

Afspraak maken 

MRI Centrum heeft afspraken met zorgverzekeraars. Indien u een verwijzing heeft van uw huisarts wordt het MRI onderzoek vaak vergoed.

Heeft u interesse in een MRI onderzoek van de prostaat en heeft u geen verwijzing. Dan kunt u ook bij ons terecht. Het onderzoek dient dan door uzelf worden betaald. De kosten voor het onderzoek zijn € 400,34.

 

 

Proces MRI Prostaat

proces mri prostaat

 1. U heeft een verwijzing of u vraagt zelf een MRI aan voor uw prostaat.

 2. MRI Centrum neemt contact met u op om het aanvraagformulier met u door te nemen en het onderzoek wordt gepland in Amsterdam, Groningen of Rotterdam;

 3. Indien u geen verwijzing heeft, rekent u het onderzoek af aan de balie & u ontvangt een bevestiging van de betaling;

 4. Het onderzoek wordt uitgevoerd. 

 5. De radioloog beoordeelt de MRI scan

 6. MRI Centrum deelt de uitslag van de MRI scan per e-mail met u of met een arts naar keuze. Indien u een verwijzing heeft delen wij de uitslag met uw (huis)arts.

Als u het onderzoek zelf betaalt kunt u tegen betaling ook de beelden ontvangen op DVD of toegestuurd krijgen via Zorgbericht.

 

Podcast: Vroegdiagnostiek bij prostaatkanker van levensbelang

 

Deze podcast is tot stand gekomen met onafhankelijke financiële steun van MRI Centrum.

 

1Prostaatkankerstichting: https://prostaatkankerstichting.nl/mri-scan-bij-verhoogd-psa/