MRI Prostaat - Test
1 op de 10 mannen krijgt ooit prostaatkanker. Prostaatkanker is een vorm van kanker die alleen bij mannen voorkomt. De prostaat is een klier die ligt tussen de blaas en de plasbuis, en zorgt voor de aanmaak van zaadvocht. Bij prostaatkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in de prostaat.
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen ouder dan 55 jaar. Ieder jaar krijgen ongeveer 13.000 mannen in Nederland deze diagnose. De kans op prostaatkanker leeft daarom sterk onder mannen en niet alleen op latere leeftijd.
Vroege opsporing is belangrijk: hoe eerder prostaatkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Een MRI-scan van de prostaat speelt hierin een steeds grotere rol.
Wat?

Bij een MRI scan wordt de prostaat nauwkeurig in beeld gebracht. Hierdoor worden mogelijke afwijkingen opgespoord en zien we of hiervoor een vervolgonderzoek nodig is of niet.
Na analyse van de beelden uit het MRI onderzoek is voor 50% van de patiënten geen vervolgonderzoek zoals een biopt nodig. Bij hen wordt er op de MRI geen afwijking gevonden of is er in ieder geval geen sprake van een agressieve vorm van kanker die behandeld moet worden.
Met behulp van een MRI scan is het aantonen en het uitsluiten van prostaatkanker daarom toegankelijker. En doordat de MRI scan minder belastend is dan het afnemen van biopten, wordt het als patiëntvriendelijker ervaren.
Voor wie?
Vroege opsporing van prostaatkanker vergroot de kans op succesvolle behandeling én voorkomt onnodige ingrepen.
- Verhoogde PSA-waarde
Een verhoogde PSA waarde kan een indicatie zijn voor prostaatkanker. Een MRI onderzoek kan nauwkeurig achterhalen of er een tumor aanwezig is, en of deze kwaadaardig is. De MRI geeft uitsluitsel of er eventueel een vervolgonderzoek met biopt nodig is. Indien dit nodig is, kan dit door de MRI ook nauwkeuriger worden gedaan.
- Klachten die kunnen wijzen op prostaatproblemen
Denk aan moeite met plassen, vaker moeten plassen, bloed in de urine of pijn. Neem bij klachten altijd eerst contact op met uw (huis)arts. Die kan beoordelen of verder onderzoek nodig is en u eventueel doorverwijzen.
Hoe vraagt u een MRI van de prostaat aan bij MRI Centrum?
Let op: Wanneer we een afwijking van uw prostaat hebben geconstateerd, adviseren wij u om een (huis)arts te raadplegen voor het bespreken van de medische vervolgstappen. MRI Centrum doet geen uitspraak over een vervolgbehandeling.
Verhoogde PSA waarde
Als u zich zorgen maakt of wanneer u klachten heeft, kan uw huisarts een PSA-test aanvragen. De huisarts meet de waarde van het Prostaat Specifiek Antigen (PSA) in uw bloed. Dit is een eiwit dat alleen de prostaat maakt. Meestal komt deze stof in kleine hoeveelheden voor in uw bloed. Een hoge PSA-waarde kan een aanleiding zijn voor een vervolgonderzoek (biopsie). Veel mannen zien op tegen zo’n belastend onderzoek, omdat dit tot voor kort inhield dat er dan met naalden stukjes weefsel uit de prostaat werd afgenomen.
De inzet van een MRI prostaat voor vroeg detectie kan het aantal onnodige biopsieën verminderen en de overdiagnose en (mede daardoor) overbehandeling van laaggradige prostaatkanker minimaliseren. Het advies is dan ook om eerst een MRI scan te ondergaan bij een verhoogde PSA waarde.

MRI prostaat bij MRI Centrum?
- Afspraak binnen 3 werkdagen
- Doorlooptijd onderzoek tot uitslag is maximaal 1 week
- Betrouwbare uitslag, door state of the art MRI scan
- Ervaren radiologen
- MRI scan is patiëntvriendelijk en niet invasief
- 57% minder biopten, dus minder risico op complicaties als bloedingen en ontstekingen1
- 16% minder overdiagnostiek en overbehandeling1
- 3% meer agressieve kankers ontdekt met een MRI scan1
Uitleg over de voorbereiding en het verloop van het onderzoek vindt u op de pagina MRI scan.
1https://prostaatkankerstichting.nl/mri-scan-bij-verhoogd-psa/
Kosten MRI Prostaat
MRI Prostaat zonder verwijzing: €295,-
Zonder verwijzing wordt dit niet vergoed door uw zorgverzekeraar.
Let op: Het betreft hier een MRI scan van uw prostaat op eigen verzoek, welke wordt uitgevoerd om te beoordelen of u prostaatkanker heeft. Indien u prostaatgerelateerde klachten heeft of als u eerder bent behandeld aan uw prostaat, dan is dit onderzoek niet voldoende en dient er een uitgebreider onderzoek plaats te vinden. In dit geval adviseren we u een afspraak met uw (huis)arts te maken om te overleggen welke stappen u het best kunt ondernemen.
Podcast
Meer weten over vroege diagnose van prostaatkanker? Luister dan de podcast, of lees hem hier.
Deze podcast is tot stand gekomen met onafhankelijke financiële steun van MRI Centrum.
Veelgestelde vragen
Nee, de MRI is pijnloos.
Zonder verwijzing betaalt u zelf. Heeft u een verwijzing? Dan wordt deze vaak vergoed door uw zorgverzekeraar.
Binnen 1 week na het onderzoek.
Alleen met een verwijzing van uw huisarts wordt het onderzoek vergoed. Heeft u geen verwijzing, dan wordt deze niet vergoed door uw zorgverzekeraar en betaalt u het onderzoek zelf.
Voor een prostaatscreening is een MRI-scan zonder contrast meestal voldoende. Dit geeft al een goed beeld van mogelijke tumoren, is sneller en minder belastend. Contrastvloeistof wordt alleen toegediend als er twijfel is over een afwijking of als er meer detail nodig is. Lees meer over het gebruik van contrastvloeistof bij een MRI-scan van de prostaat.