test

Wat?

Een MRI van de borsten kan afwijkingen zoals tumoren vroegtijdig zichtbaar maken, zelfs bij dicht borstklierweefsel waar een mammografie minder goed doorheen kijkt. Een MRI is bovendien minder pijnlijk en kan een waardevolle aanvulling zijn bij de diagnose.

U ligt op uw buik, uw borsten vrij in een speciale borstcoil. De scan duurt gemiddeld 30 minuten. Stil blijven liggen is belangrijk voor een goede beeldkwaliteit.

Voor wie?

Een MRI van de borsten kan in veel situaties waardevolle informatie geven, vooral als andere onderzoeken zoals een mammografie of echografie onvoldoende duidelijkheid bieden:

  • Dicht borstweefsel – Een mammografie kan bepalen of u dicht borstweefsel heeft. Bij dicht borstweefsel zijn tumoren moeilijker te zien op een mammografie. Een MRI kan hierbij een goede aanvulling zijn.
  • Erfelijk verhoogd risico – BRCA1/2-genmutatie of familiegeschiedenis van borstkanker. In deze gevallen is jaarlijkse MRI vaak onderdeel van het screeningsadvies. Dit valt meestal onder verzekerde zorg omdat u hiervoor een verwijzing heeft van uw huisarts of behandelend arts.
  • Na eerdere borstkanker – Voor vrouwen die eerder borstkanker hebben gehad, kan een MRI ingezet worden als aanvullende controle, zeker bij onduidelijkheden.
  • Aanhoudende klachten of onrust – Bij onverklaarde pijn, knobbel of onzekerheid na een echo of mammografie.
  • Borstimplantaten – Om borstimplantaten te controleren is een MRI medisch beeldvormend onderzoek dat specifiek kijkt naar de staat van uw borstprotheses. Een MRI scan geeft een duidelijk beeld of er sprake is van een scheur, lekkage of slijtage van een implantaat. MRI is veilig en geeft een duidelijk beeld van het klierweefsel en eventuele kapselproblemen. Als u specifiek een MRI wilt voor uw borstimplantaten kijk dan op MRI borstimplantaten.

Bij klachten zoals een knobbeltje, ingetrokken tepel, sinaasappelhuid, afscheiding of pijn: neem altijd eerst contact op met uw (huis)arts. Die kan beoordelen of verder onderzoek nodig is en u eventueel doorverwijzen.