Voorbereiding


Er zijn een aantal punten waar u rekening mee moet houden bij een MRI onderzoek. Voor een MRI onderzoek hoeft u  in principe niet nuchter te zijn. U kunt normaal eten en drinken en eventuele medicijnen innemen. Bij een MRI van de bovenbuik/lever (MRI Abdomen/MRCP) dient u mogelijk nuchter te zijn. Dit zal met u worden besproken tijdens het maken van de afspraak.

CONTRA-INDICATIES 

Voor het uitvoeren van een MRI onderzoek bestaan enkele contra-indicaties. Een contra-indicatie is een reden waardoor het MRI onderzoek niet door kan gaan. Indien u een pacemaker of ICD heeft dan kunt u helaas niet bij ons terecht. 

CONTRASTMIDDEL

Bij enkele MRI onderzoeken is het nodig om contrast toe te dienen. Indien dit het geval is dan wordt dit met u besproken tijdens het maken van de afspraak. 

GEEN METALEN VOORWERPEN

Alles van metaal of materiaal waarin metaal is verwerkt, zoals sieraden, telefoons, brillen, sleutels, horloges, bankpasjes, gebitsprotheses en gehoorapparaten mogen niet in de MRI ruimte. Edelmetaal is meestal geen probleem maar kan alleen in een beperkte hoeveelheid.  Hulpmiddelen zoals krukken, rolstoelen of rollators kunnen niet worden meegenomen in de MRI ruimte. Dit betekent dat u in staat moet zijn om een aantal passen zelfstandig te kunnen lopen vanaf de ingang van de MRI ruimte tot de scanner. 

CLAUSTROFOBIE

Het MRI apparaat is een tunnel, die aan de voor- en achterkant open is. Als u last denkt te hebben van claustrofobie kunt u dat melden bij het maken van uw afspraak. Eventueel raden wij u aan om een rustgevend medicijn op te vragen via uw huisarts. 
Bij sommige onderzoeken, zoals knie- en enkelonderzoeken, kunnen wij u zo in de MRI scanner leggen dat uw hoofd buiten de tunnel blijft. Daarnaast zijn onze laboranten zeer ervaren in het begeleiden van mensen die last hebben van claustrofobie.

COMFORTABELE KLEDING

Wij adviseren u kleding (joggingbroek/pyjama) mee te nemen zonder metaal om comfortabel te kunnen liggen en huid-op-huid contact te vermijden. Komt u voor een MRI schouder met contrast dan verzoeken wij u een hemd mee te nemen om de toediening van het contrast makkelijker te maken. Komt u voor een MRI van de borsten dan krijgt u van ons een jasje om aan te trekken. 

OOG MAKE-UP

Indien u komt voor een MRI onderzoek van het hoofd, de nek of de hals dan vragen wij u geen oogmake-up te dragen omdat sommige soorten make-up metalen deeltjes bevatten. 

 

Wij vragen u 15 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn en uw legitimatiebewijs mee te nemen. 

Bent u verhinderd of te laat, neem dan direct contact met ons op. Wanneer u te laat komt dan bestaat de kans dat wij voor u een nieuwe afspraak moeten maken. Wordt een verhindering niet tijdig gemeld of wordt de afspraak minder dan 24 uur van tevoren geannuleerd, dan is het MRI Centrum genoodzaakt kosten in rekening te brengen.