prostaat onderzoek

Recent onderzoek toont aan: Prostaatkankerdiagnose kan sneller, efficiënter en preciezer

Prostaatkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. De verwachting is dat het aantal mannen dat wereldwijd gediagnosticeerd wordt met prostaatkanker zal verdubbelen naar 2,9 miljoen per jaar tegen 2040. Dit wordt onder andere veroorzaakt door vergrijzing. Deze uitkomsten werden bekend gemaakt op het jaarlijkse European Association of Urology congres (5 april 2024). Met deze verwachtingen is er wereldwijd behoefte aan nieuwe en betere manieren om prostaatkanker in een vroeg stadium op te sporen.

 

Bewustwording

Om prostaatkanker sneller op te sporen is het van belang de kennis over dit onderwerp bij mannen en hun families te vergroten. Daarnaast is het belangrijk om eventuele symptomen te herkennen.

Symptomen van prostaatkanker kunnen onder meer zijn:

  • vaker moeten plassen,
  • vaak 's nachts; moeten haasten naar het toilet,
  • moeite hebben met plassen,
  • het gevoel hebben dat de blaas niet volledig is geleegd,
  • bloed in urine of sperma.

Deze symptomen komen niet alleen voor bij prostaatkanker.  Bij veel mannen wordt de prostaat groter naarmate ze ouder worden vanwege een aandoening die goedaardige prostaatvergroting wordt genoemd.

 

De juiste diagnose

Traditioneel wordt prostaatonderzoek uitgevoerd door middel van bloedonderzoek en/of het afnemen van een biopt. Deze vorm van onderzoek wordt vaak als belastend voor de patiënt ervaren en zorgt in sommige gevallen voor overdiagnose en (mede daardoor) overbehandeling. Tijdens het European Association of Urology congres werden de resultaten gepresenteerd voor het gebruik van alternatieve methoden bij de diagnose van prostaatkanker.

Zo kan er, door gebruik te maken van een MRI scan, een gedetailleerde afbeelding van de prostaat worden gemaakt. Hierdoor kunnen artsen snel en nauwkeurig eventuele afwijkingen detecteren. Dit kan een cruciale rol spelen bij het vroegtijdig opsporen van prostaatkanker en het plannen van een effectieve behandeling. Daarbij maakt de nieuwe generatie MRI scanners het mogelijk om onderscheid te maken tussen de agressieve en niet agressieve vorm van prostaatkanker. De radioloog kan aan de hand van de scans dus bepalen wie een agressieve vorm van prostaatkanker heeft en wie niet. Als gevolg van deze MRI scan is voor ongeveer 75% van de patiënten geen vervolgonderzoek door middel van weefselafname (biopt) nodig. Voor diegene waar wel een biopt wordt afgenomen is de biopsie ook patiëntvriendelijker. Door de duidelijke beelden van de MRI kan het biopt beter en gerichter worden uitgevoerd. Een enorme opluchting voor velen.

 

MRI Centrum: Snel een betrouwbare diagnose

Bij het MRI Centrum kunt u terecht voor deze vorm van prostaat diagnostiek. Wanneer u zich zorgen maakt of wanneer u klachten heeft, raadpleeg dan uw huisarts. Die kan doormiddel van een PSA test de waarde van het Prostaat Specifiek Antigen (PSA) meten in uw bloed. Een hoge PSA-waarde kan een aanleiding zijn voor een vervolgonderzoek. Een MRI onderzoek kan hierin dan uitkomst bieden. Na een verwijzing van uw huisarts kunt u terecht bij het MRI Centrum voor prostaatonderzoek. Zie hieronder hoe een MRI onderzoek van de prostaat in zijn werk gaat bij het MRI Centrum.