Preventief onderzoek naar Prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Het detecteren van deze vorm van kanker in een vroeg stadium blijft een uitdaging. Symptomen van prostaatkanker zijn in het beginstadia zeldzaam, maar door middel van een geavanceerde MRI kunnen afwijkingen aan de prostaat in een vroeg stadium worden ontdekt.

In onderstaande video geeft radioloog Erik Veldhuizen van het MRI Centrum uitleg over welke onderzoeken gedaan kunnen worden om prostaatkanker vroegtijdig op te sporen. Daarin benadrukt hij dat prostaatkanker twee vormen kent: een agressieve vorm waar mannen aan kunnen overlijden, en een niet-agressieve vorm die weliswaar aanwezig is maar geen directe behandeling vereist.

MRI onderzoek

Wat deze nieuwe generatie MRI-scans mogelijk maakt, is hun vermogen om onderscheid te maken tussen de agressieve en niet agressieve vorm van prostaatkanker. De radioloog kan aan de hand van de scans dus bepalen wie een agressieve vorm van prostaatkanker heeft en wie niet. Als gevolg van deze MRI scan is voor ongeveer 50% van de patiënten geen vervolgonderzoek door middel van weefselafname (biopt) nodig. Een enorme opluchting is voor velen.

Het proces van een MRI-scan is patiëntvriendelijk. De patiënt ligt comfortabel op zijn rug terwijl de scan wordt uitgevoerd. Binnen enkele minuten zijn de beelden vastgelegd en kan de radioloog ze beoordelen. Binnen enkele dagen is het verslag gereed. Indien er verdachte afwijkingen worden gevonden, wordt de patiënt doorverwezen naar een uroloog voor een biopt.

Na een verwijzing van uw huisarts kunt u terecht bij het MRI Centrum voor prostaatonderzoek.