Het belang van MRI onderzoek bij de diagnose van endometriose

Endometriose is een aandoening die wereldwijd miljoenen vrouwen treft. In Nederland is de schatting dat ongeveer 1 op de 10 vrouwen endometriose heeft. De diagnose van endometriose is lastig omdat de klachten en symptomen kunnen variëren per vrouw.

Endometriose is een aandoening waarbij er slijmvlies (dat lijkt op het baarmoederslijmvlies) buiten de baarmoeder groeit. Dit kan resulteren in hevige pijn en andere gezondheidscomplicaties. Mede dankzij veel aandacht in de media zijn steeds meer vrouwen bewust van de symptomen.  Dit leidt ertoe dat meer vrouwen hun symptomen herkennen en de juiste diagnose en behandeling kunnen ontvangen.

Symptomen endometriose

De symptomen van endometriose kunnen variëren van mild tot ernstig. Veelvoorkomende klachten zijn onder andere:

  • Hevige menstruatiepijn
  • Chronische bekkenpijn
  • Pijn tijdens of na geslachtsgemeenschap
  • Pijn bij het plassen of ontlasten
  • Overmatige menstruatiebloedingen
  • Vermoeidheid
  • Onvruchtbaarheid

De symptomen van endometriose kunnen van dusdanige ernstige aard zijn dat ze de dagelijkse activiteiten kunnen belemmeren. Door de verschillende symptomen en de intensiteit hiervan is het voor artsen soms lastig om endometriose snel en accuraat te diagnosticeren.

Diagnostiek met MRI

Eén van de meest effectieve methoden om endometriose te diagnosticeren is via een MRI scan (Magnetic Resonance Imaging). Tijdens een MRI onderzoek voor endometriose worden er gedetailleerde beelden gemaakt van de onderbuik. Een MRI onderzoek heeft verschillende voordelen:

  • Nauwkeurig: MRI kan zelfs kleine endometriosehaarden detecteren die met andere methoden mogelijk over het hoofd worden gezien.
  • Gedetailleerde beelden: Een MRI biedt gedetailleerde beelden van de onderbuik. Deze beelden geven een goed beeld van de omvang en locatie van endometriose. Dit is essentieel voor het plannen van een effectieve behandeling.

Door het gebruik van een MRI scanner bij de diagnose van endometriose, kunnen meer vrouwen met buikklachten sneller en nauwkeuriger worden gediagnosticeerd. Hierdoor worden vrouwen met endometriose sneller behandeld.

Voor een MRI onderzoek van de onderbuik kunt bij terecht bij MRI Centrum. Na een verwijzing van uw huisarts plannen wij het MRI onderzoek in. Door onze korte wachttijden kunt u snel terecht bij één van onze zeven klinieken.