Rugklachten: Symptomen en Diagnose
Rugklachten kunnen uw dagelijks leven enorm beïnvloeden. Vaak ervaren mensen met rugklachten pijn bij het bukken, zitten of zelfs bij minimale beweging. De oorzaak van rugpijn varieert van een milde spierverrekking tot aan een hernia van de (lage) rug. Bij een hernia van de rug puilt er een tussenwervel uit die druk uitoefent op de zenuwen in de wervelkolom.
Het is raadzaam om bij langdurige rugklachten in overleg te gaan met uw huisarts of medisch specialist.
Symptomen
Bij rugklachten veroorzaakt door een eventuele hernia kunt u verschillende symptomen ervaren.
- Pijn: Dit is vaak het meest voorkomende symptoom. De pijn bevindt zich meestal in de onderrug, maar kan uitstralen naar de bil, het been, en soms zelfs de voet. De pijn kan scherp of dof zijn en kan verergeren bij bepaalde bewegingen, zoals bukken, tillen, zitten, of langdurig staan.
- Tintelingen en gevoelloosheid: Mensen met een hernia kunnen tintelingen of een doof gevoel ervaren in het gebied dat wordt beïnvloed door de hernia, zoals het been of de voet. Dit wordt veroorzaakt door de druk op de zenuwen.
- Krachtsverlies: Herniaklachten kunnen leiden tot een mindere kracht in de spieren. Dit kunt u merken doordat u moeite heeft met lopen of staan. Of dat u problemen ervaart bij het tillen.
- Beperking van beweging: Een hernia kan ook een beperking veroorzaken in de mate waarin u bepaalde bewegingen kunt uitvoeren. Zoals het buigen van de rug of het draaien van het lichaam.
Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met een hernia alle bovengenoemde symptomen zal ervaren. De ernst van de symptomen kan variëren van persoon tot persoon. Kortom als u een vermoeden heeft dat u een hernia heeft, raadpleeg dan altijd een arts voor de juiste diagnose en behandeling.
Het belang van een juiste diagnose
MRI onderzoek wordt vaak ingezet om de oorzaak van de rugklachten te achterhalen. Een MRI onderzoek biedt gedetailleerde beelden van de rug, waaronder de tussenwervelschijven, wervels, zenuwen en spieren. Dit helpt bij het identificeren van afwijkingen, zoals een hernia, maar ook stenose, infectie of tumoren, die rugpijn kunnen veroorzaken. Doordat de beelden zo gedetailleerd zijn, kan bijvoorbeeld in geval van een hernia de exacte locatie en de ernst van de afwijking nauwkeurig worden beoordeeld.
Hoe gaat een MRI van de rug in zijn werk?
Een MRI scan van de rug wordt uitgevoerd met behulp van een magnetisch veld en radiogolven. Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare tafel die in de MRI scanner wordt geschoven. Het is belangrijk om tijdens het onderzoek zo stil mogelijk te liggen om heldere beelden te krijgen.
MRI Centrum: Snel een betrouwbare diagnose
MRI Centrum is een onafhankelijk, gespecialiseerd radiologisch centrum voor MRI, echografie en röntgenonderzoek. Wij combineren hoogwaardige diagnostiek met korte wachttijden in een patiëntvriendelijke omgeving. Professionaliteit, betrouwbaarheid en snelheid staan bij ons hoog in het vaandel.
Met een verwijzing van een huisarts, medisch specialist, bedrijfsarts of sportarts bent u van harte welkom voor een onderzoek in één van onze zeven klinieken in Amsterdam, Breda, Den Bosch, Groningen, Leiden, Rotterdam en Utrecht.