Podcast prostaatkanker

MRI Prostaat

De inzet van een MRI prostaat voor vroeg-detectie kan het aantal onnodige biopsieën verminderen en de overdiagnose en (mede daardoor) overbehandeling van laaggradige prostaatkanker minimaliseren. Met een verwijzing van een huisarts bent u bij ons van harte welkom voor een MRI prostaat.

 

Maak nu een afspraak MRI prostaat

 

EEN VERHOOGDE PSA-WAARDE? EERST EEN MRI SCAN

1 op de 10 mannen krijgt ooit prostaatkanker. Diagnostisch onderzoek verhoogt de kans om prostaatkanker in een vroeg stadium op te sporen.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij de man. Ieder jaar krijgen ongeveer 13.000 mannen in Nederland deze diagnose. Het is daarom niet gek dat de kans op het ontstaan van prostaatkanker sterk leeft onder mannen.

Als u zich zorgen maakt of wanneer u klachten heeft, kan uw huisarts een PSA-test aanvragen. De huisarts meet de waarde van het Prostaat Specifiek Antigen (PSA) in uw bloed. Dit is een eiwit dat alleen de prostaat maakt. Meestal komt deze stof in kleine hoeveelheden voor in uw bloed. Een hoge PSA-waarde kan een aanleiding zijn voor een vervolgonderzoek (biopsie). Veel mannen zien op tegen zo’n belastend onderzoek, omdat dit tot voor kort inhield dat er dan met naalden stukjes weefsel uit de prostaat werd afgenomen. Tegenwoordig is het advies eerst een MRI scan te ondergaan.

 

MINDER BIOPTEN EN MINDER COMPLICATIES

Met behulp van een MRI scan is het aantonen en het uitsluiten van prostaatkanker toegankelijker. Een MRI scan is minder belastend dan het afnemen van biopten. Een MRI scan is dus patiëntvriendelijker.  

Jaarlijks zijn er zo’n 40.000 mannen met een verhoogd PSA. Hiervan ondergaan, de oude richtlijn volgend, ongeveer 25.000 mannen een prostaatbiopsie die achteraf niet nodig blijkt te zijn geweest. Zo’n 1200 mensen hiervan krijgen te maken met complicaties, bijvoorbeeld een nabloeding of ontsteking*.

Bovendien worden ook regelmatig niet agressieve vormen van prostaatkanker gevonden bij het nemen van biopten, waarvoor geen behandeling nodig is. Omdat hiervoor vaak toch een behandeling wordt gestart, leidt dit tot onnodige complicaties als gevolg van die behandeling. Complicaties van een behandeling zijn bijvoorbeeld een erectiestoornis en het niet meer kunnen ophouden van de urine.

  *Bron: Prostaatkankerstichting: https://prostaatkankerstichting.nl/mri-scan-bij-verhoogd-psa/

 


Foto: prostaat met tumor

 

DE VOORDELEN VAN EEN MRI SCAN

Als gevolg van een MRI scan is voor ongeveer 50% van de patiënten geen vervolgonderzoek door middel van weefselafname nodig. Bij hen wordt er geen afwijking gevonden of is er in ieder geval geen sprake van een agressieve vorm van kanker die behandeld moet worden. Behoort u tot deze groep? Dan weet u binnen enkele dagen dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Blijkt er uit de MRI scan wel een agressieve vorm van prostaatkanker? Dan is vervolgonderzoek (biopsie) noodzakelijk in het ziekenhuis. Met behulp van de MRI scan kan de biopsie patiëntvriendelijker (want gerichter en beter) worden uitgevoerd.