Endometriose

Wat is endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij er slijmvlies (lijkend op het baarmoederslijmvlies) buiten de baarmoeder groeit. De schatting  is dat in Nederland ongeveer 1 op de 10 vrouwen endometriose heeft. Endometriose kan zich uiten in hevige pijn en andere gezondheidscomplicaties. Mede dankzij veel aandacht in de media zijn steeds meer vrouwen zich bewust van de symptomen. Hierdoor kunnen ze de juiste diagnose en behandeling ontvangen.

 

Symptomen endometriose

De symptomen van endometriose kunnen variëren van mild tot ernstig. Veelvoorkomende klachten zijn onder andere:

  • Hevige menstruatiepijn;
  • Chronische bekkenpijn;
  • Pijn tijdens of na geslachtsgemeenschap;
  • Pijn bij het plassen of ontlasten;
  • Overmatige menstruatiebloedingen;
  • Vermoeidheid;
  • Onvruchtbaarheid.

De symptomen van endometriose kunnen van dusdanige ernstige aard zijn dat ze de dagelijkse activiteiten kunnen belemmeren. Door de verschillende symptomen en de intensiteit hiervan is het voor artsen soms lastig om endometriose snel en accuraat te diagnosticeren.

 

Diagnostiek met MRI

Eén van de meest effectieve methoden om endometriose te diagnosticeren is via een MRI scan (Magnetic Resonance Imaging). Tijdens een MRI onderzoek voor endometriose worden er gedetailleerde beelden gemaakt van de onderbuik. Een MRI onderzoek heeft verschillende voordelen:

Nauwkeurig: MRI kan zelfs kleine endometriosehaarden detecteren die met andere methoden mogelijk over het hoofd worden gezien;
Gedetailleerde beelden: Een MRI biedt gedetailleerde beelden van de onderbuik. Deze beelden geven een goed beeld van de omvang en locatie van endometriose. Dit is essentieel voor het plannen van een effectieve behandeling.Bovenkant formulier

 

Zelftest Endometriose

Onderstaande ‘zelftest’ is uitgebracht door de Endometriose Stichting. Indien u drie van de items met ‘Ja’ beantwoordt, adviseren we u een afspraak met uw huisarts te maken. 

  1. Vanaf de eerste menstruaties heb ik al hevige menstruatiepijn die niet goed reageert op pijnstillers;
  2. Door mijn menstruatieproblemen ben ik al vroeg aan de pil begonnen;
  3. De menstruatiepijn verdwijnt niet tijdens de pil of komt snel weer terug;
  4. Door mijn menstruatieproblemen moet ik soms van school/werk/sport e.d. verzuimen;
  5. Endometriose komt bij mij in de familie voor;
  6. Voor/tijdens/na de menstruatie heb ik last met mijn stoelgang en/of plassen;
  7. Seksuele activiteit zorgt voor klachten in de onderbuik;
  8. Ik heb doorbraakbloedingen tijdens pilgebruik.

Door middel van beeldvormende medische technieken en op basis van een goed gesprek over de ziektegeschiedenis met uw huisarts en/of een gynaecoloog, kan de diagnose door een gynaecoloog gesteld worden. Soms is er nog een laparoscopische operatie nodig om de diagnose uit te sluiten.