MRI diagnostiek bij hand- en polsklachten

“Goede diagnose draait om gecombineerde expertise”

“MRI is alleen een goed middel als je een goede vraag stelt”, zegt Guus Vermeulen, hand- en polschirurg bij Xpert Clinic. Daarom hecht hij waarde aan het intensieve overleg dat hij heeft met het MRI Centrum. “Het MRI Centrum weet precies wat onze vragen zijn, we werken met een vast team van radiologen. De kwaliteit van de verslaglegging gaat steeds meer omhoog, want wij weten steeds meer van hen en zij steeds meer van ons.”

Xpert Clinic is onderdeel van Equipe Zorgbedrijven, waaronder ook de Velthuiskliniek en de Helderkliniek vallen. Guus Vermeulen is medisch coördinator van Xpert Clinic, die in 2008 werd opgericht. “In de hand-polskliniek in het ziekenhuis van waaruit Xpert Clinic is ontstaan, was destijds weinig ruimte om verder uit te bouwen. Daarom is het initiatief genomen deze zelfstandige kliniek op te zetten. Dat initiatief heeft een grote vlucht genomen, inmiddels zijn er zestien vestigingen in Nederland.”

Hand- en polszorg over hele breedte

“Wij bieden verzekerde hand- en polszorg over de hele breedte en voor iedereen die het nodig heeft. Hand- en polszorg is een specialisme waarin je diverse medische toepassingen en oplossingen moet kunnen combineren met een brede kennis, van onder meer botbreuken, peesletsel en zenuwletsel tot en met artrose en reuma. Het vak is complex. De handchirurg moet heel veel technieken beheersen, van microchirurgie tot plaat- en schroefwerk. Dat maakt het werk zeer interessant.

Dertig procent van de patiënten op de Spoedeisende Hulp hebben letsel aan hand of pols. Handen en polsen zijn nu eenmaal waar je op valt en waarmee je afweert. De zorg in ziekenhuizen is soms erg versnipperd, wat een gerichte behandeling en spoedig herstel van hand en pols niet altijd ten goede komt. Bij Xpert Clinic is dat anders. We werken nauw samen met Handtherapie Nederland en doen samen poli. Sommige mensen denken dat je bij ons meteen geopereerd wordt, maar 50% tot 60% van onze patiënten komt na het stellen van de diagnose eerst bij een handtherapeut terecht.

We hebben een ‘one stop shop principe’: onze patiënten krijgen bij hun eerste bezoek meteen een spalk of meteen fysiotherapie. Als er een operatie-indicatie is, krijgt de patiënt meteen een datum. Verder kunnen we op indicatie direct röntgenonderzoek of een zenuwgeleidingsonderzoek (EMG) voor bijvoorbeeld een carpaal tunnel syndroom verrichten.”

Steeds meer van elkaar leren

“We doen bij Xpert Clinic veel aan diagnostiek. Zo maken we zelf de röntgenfoto’s. Een röntgenfoto zegt wel iets over botten, maar niet veel over de weke delen. Als het nodig is daar meer over te weten, laten we een MRI maken. Vaak gebeurt dat bij het MRI Centrum. Het MRI Centrum is net als Xpert Clinic een zelfstandige organisatie, we begrijpen hoe zij denken en zij hoe wij denken. Bovendien zit het MRI Centrum net als wij door het hele land en is het dus makkelijk te bereiken voor patiënten.

De samenwerking met het MRI Centrum verloopt heel goed. De beelden van de MRI-scans zijn online beschikbaar en het verslag staat er netjes bij. Verder zijn de radiologen makkelijk benaderbaar, we overleggen veel. Ik specificeer zo veel mogelijk waar ik zelf klinisch aan denk. Bij een valpartij kan dat een breuk of bandletsel zijn, bij overbelasting vraag ik expliciet naar irritatie- of ontstekingsbeelden. Een goeie diagnose draait om onze gecombineerde expertise. Daarom zoeken we elkaar regelmatig op. Het MRI Centrum vertelt welke vragen zij lastig vinden en wij welke antwoorden wij lastig vinden. Zo blijven we van elkaar leren.”