Het MRI onderzoek

Voorbereiding

waar moet u rekening mee houden?


Er zijn een aantal aandachtspunten, zie onderstaand, waar u rekening mee moet houden bij een MRI onderzoek. Voor een MRI onderzoek hoeft u  in principe niet nuchter te zijn. U kunt normaal eten en drinken en eventuele medicijnen innemen. Bij een MRI van de bovenbuik/lever (MRI Abdomen/MRCP) dient u mogelijk nuchter te zijn. Dit zal met u worden besproken tijdens het maken van de afspraak.

CONTRA-INDICATIES 

Voor het uitvoeren van een MRI onderzoek bestaan enkele contra-indicaties. Een contra-indicatie is een reden waardoor het MRI onderzoek niet door kan gaan. Indien u een pacemaker of ICD heeft dan kunt u helaas niet bij ons terecht. Voor een overzicht van alle contra-indicaties, klik hier.

COMFORTABELE KLEDING

Wij adviseren u kleding (joggingbroek/pyjama) mee te nemen zonder metaal om comfortabel te kunnen liggen en huid-op-huid contact te vermijden. Komt u voor een MRI schouder met contrast dan verzoeken wij u een hemd mee te nemen om de toediening van het contrast makkelijker te maken. Komt u voor een MRI van de borsten dan krijgt u van ons een jasje om aan te trekken. 

contrastmiddel

Bij enkele MRI onderzoeken is het nodig om contrast toe te dienen. Indien dit het geval is dan wordt dit met u besproken tijdens het maken van de afspraak. Het MRI Centrum maakt gebruik van het contrastmiddel Gadovist. Gadovist is een veilig en in de zorg een veel toegepast contrastmiddel. Klik hier voor meer informatie over de voorzorgsmaatregelen en de mogelijke bijwerkingen. 

CLAUSTROFOBIE

Het MRI apparaat is een tunnel, die aan de voor- en achterkant open is. Er bestaan MRI's die aan de zijkant open zijn, dit worden 'open MRI's' genoemd. Hierover beschikt het MRI Centrum niet. Echter, bij sommige onderzoeken, zoals knie- en enkelonderzoeken, kunnen wij u zo in de MRI scanner leggen dat uw hoofd buiten de tunnel blijft. Daarnaast zijn onze laboranten zeer ervaren in het begeleiden van mensen die last hebben van claustrofobie. Als u denkt last te hebben van claustrofobie, meldt u ons dat dan van tevoren. Eventueel raden wij u aan om een rustgevend medicijn op te vragen via uw huisarts. 

GEeN METALEN VOORWERPEN

Alles van metaal of materiaal waarin metaal is verwerkt, zoals sieraden, telefoons, brillen, sleutels, horloges, bankpasjes, gebitsprotheses en gehoorapparaten mogen niet in de MRI ruimte. Edelmetaal is meestal geen probleem maar kan alleen in een beperkte hoeveelheid.  Hulpmiddelen zoals krukken, rolstoelen of rollators kunnen niet worden meegenomen in de MRI ruimte. Dit betekent dat u in staat moet zijn om een aantal passen zelfstandig te kunnen lopen vanaf de ingang van de MRI ruimte tot de scanner. 

Oog make-up

Indien u komt voor een MRI onderzoek van het hoofd, de nek of de hals dan vragen wij u geen oogmake-up te dragen omdat sommige soorten make-up metalen deeltjes bevatten. 

 

Wij vragen u 15 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn en uw legitimatiebewijs mee te nemen. Daarnaast verzoeken wij u het MRI veiligheidsformulier dat u als bijlage bij de afspraakbevestiging hebt ontvangen ingevuld mee te nemen. In verband met Covid-19 verzoeken wij u vriendelijk om alléén naar het MRI Centrum te komen. Indien u voor uw vervoer afhankelijk bent van een begeleider dan mag deze u wel naar de kliniek brengen maar niet plaats nemen in de wachtkamer. Uw begeleider dient buiten of in de auto te wachten.

Bent u verhinderd of te laat, neem dan direct contact met ons op. Wanneer u te laat komt dan bestaat de kans dat wij voor u een nieuwe afspraak moeten maken. Wordt een verhindering niet tijdig gemeld of wordt de afspraak minder dan 24 uur van tevoren geannuleerd, dan is het MRI Centrum genoodzaakt kosten in rekening te brengen.

 

 

Het MRI onderzoek

Wat kunt u precies van het onderzoek verwachten?


Voor een MRI onderzoek kunt u terecht in onze kliniek in Amsterdam, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Groningen, Rijswijk, Rotterdam en Utrecht.

Ontvangst

Bij binnenkomst meldt u zich bij de receptie. De receptioniste zal ter controle vragen naar uw  legitimatiebewijs en het ingevulde MRI veiligheidsformulier. Na het controleren van deze gegevens kunt u plaatsnemen in onze wachtruimte. In de wachtruimte heeft u de mogelijkheid om een kopje koffie of thee te nuttigen.

Omkleden

Wanneer het tijd is voor uw onderzoek, dan wordt u door de laborant opgehaald en naar een kleedruimte gebracht. Daar kunt u zich omkleden en een joggingbroek/pyjama aandoen.

MRI RUIMTE

De laborant begeleidt u vervolgens naar de MRI ruimte. Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderzoek dan kunt u deze met de laborant bespreken. U ontvangt oordopjes en een gehoorbeschermende hoofdtelefoon met muziek naar keuze.

het onderzoek

U wordt gevraagd op de tafel te gaan liggen die vervolgens langzaam in de tunnel van de scanner wordt geschoven. De scanner is aan de voor- en achterkant open. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Het onderzoek duurt tussen de 20 en 45 minuten, afhankelijk van het type onderzoek. Wanneer het onderzoek klaar is, mag u zich weer aankleden en afmelden bij de receptie.

Harde GELUIDEN

U hoort tijdens het onderzoek series van hard kloppende of tikkende geluiden. Dat is niet altijd even prettig maar hoort bij het MRI onderzoek en is normaal. U krijgt van ons oordoppen en een koptelefoon ter bescherming van uw oren. Klik hier voor een idee van het geluid van een MRI scan (zet het volume op de hoogste stand voor een reëel idee van het geluid). Per onderzoek kan het volume van de geluiden verschillen.

DE LABORANT

De laborant is tijdens het onderzoek buiten de ruimte maar ziet u voortdurend. Via de intercom geeft de laborant u de nodige aanwijzingen. Mocht het nodig zijn, dan kunt u door middel van een indrukbaar balletje met de laborant communiceren.

 

Beelden en verslag

WAT GEBEURT ER na het onderzoek EN VAN WIE HOORT U DE UITSLAG?
 

De beelden worden beoordeeld door een radioloog van het MRI Centrum die een verslag maakt van zijn bevindingen. Dat verslag wordt, samen met de beelden, binnen 1 tot 3 werkdagen na het onderzoek naar uw arts gestuurd. In geval van spoed wordt het onderzoek uiteraard zo snel mogelijk verslagen en opgestuurd. Bij een ernstige onverwachte afwijking zal direct contact worden gezocht met uw arts.

Uw arts stelt met behulp van de bevindingen van de radioloog de uiteindelijke diagnose vast. Uw arts is immers volledig op de hoogte van uw medisch dossier en persoonlijke situatie en kan hierdoor de bevindingen van de radioloog in het juiste kader plaatsen. De radioloog of laborant van het MRI Centrum zal geen mededelingen doen over de bevindingen van het MRI onderzoek. Ook vragen naar aanleiding van het verslag dient u met uw arts te bespreken. Uw arts kan dan eventueel contact opnemen met onze radioloog.

Wilt u een kopie van de beelden op cd-rom ontvangen, dan kan dat tegen een vergoeding van 15 euro. U kunt dit aangeven op de dag van uw onderzoek aan de balie maar u heeft ook altijd de mogelijkheid later nog een cd-rom aan te schaffen. Stuurt u dan uw naam, geboortedatum, adres en het onderzoek waar u de beelden van wilt ontvangen per e-mail naar info@mricentrum.nl.