Het echo onderzoek

Voorbereiding

Waar moet u rekening mee houden?

Over het algemeen hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden op een echo onderzoek, met uitzondering van een echo van de bovenbuik, nieren/urinewegen en onderbuik. 

Echo bovenbuik

Komt u voor een echo van de bovenbuik dan verzoeken wij u om nuchter te zijn. Dit betekent dat u 6 uur voor het onderzoek niet meer eet, drinkt of rookt. Wanneer uw afspraak in de ochtend plaats vindt verzoeken wij u de avond voor het onderzoek na 22:00 uur niets meer te gebruiken. Uw medicijnen mag u zoals gewoonlijk innemen met een klein beetje water.

Echo nieren/urinewegen en onderbuik

Komt u voor een echo van de nieren/urinewegen of onderbuik dan hoeft u niet nuchter te zijn. Wij verzoeken u wel om 1 uur voor het onderzoek +/- 1 liter water te drinken en daarna niet meer naar het toilet te gaan. 


Wij vragen u 10 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn en uw legitimatiebewijs mee te nemen. Uiteraard kunt u iemand meenemen om u te begeleiden of om u gezelschap te houden. Echter vragen wij u dit te beperken tot één persoon. Het is de bedoeling dat deze persoon in de wachtkamer blijft, terwijl u het onderzoek ondergaat.

Bent u verhinderd of te laat, neem dan direct contact met ons op. Wanneer u te laat komt dan bestaat de kans dat wij voor u een nieuwe afspraak moeten maken. Wordt een verhindering niet tijdig gemeld of wordt de afspraak minder dan 24 uur van tevoren geannuleerd, dan is het MRI Centrum genoodzaakt kosten in rekening te brengen.

Het echo onderzoek

WAT KUNT U PRECIES VAN HET ONDERZOEK VERWACHTEN?

Voor een echografie kunt u terecht in onze kliniek in Rotterdam en Amsterdam.

Ontvangst

Bij binnenkomst meldt u zich bij de receptie. De receptioniste zal ter controle vragen naar uw  legitimatiebewijs. Na het controleren van uw legitimatiebewijs kunt u plaatsnemen in onze wachtruimte. Indien u niet komt voor een echo van de bovenbuik dan heeft u de mogelijkheid om in de wachtruimte een kopje koffie of thee te nuttigen.

Omkleden

Wanneer het tijd is voor uw onderzoek, dan wordt u door de laborant opgehaald en naar een kleedruimte gebracht. Afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden, wordt u gevraagd zich uit te kleden. 

het onderzoek

De laborant begeleidt u vervolgens naar de echo ruimte en zal u vertellen hoe u plaats moet nemen voor het onderzoek. De laborant brengt gel aan voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Vervolgens gaat de laborant of radioloog met een scanner over uw huid en bekijkt de beelden op de monitor. Het onderzoek duurt tussen de 15 en 30 minuten, afhankelijk van het type echo onderzoek. Wanneer het onderzoek klaar is, mag u zich weer aankleden en afmelden bij de receptie.

 

Verslaglegging

WAT GEBEURT na het onderzoek EN VAN WIE HOORT U DE UITSLAG?

De beelden worden beoordeeld door een radioloog van het MRI Centrum die een verslag maakt van zijn bevindingen. Dat verslag wordt binnen 1 werkdag na het onderzoek naar uw arts gestuurd. Bij een ernstige onverwachte afwijking zal er direct contact worden opgenomen met uw arts.

Uw arts stelt met behulp van de bevindingen van de radioloog de uiteindelijke diagnose vast. Uw arts is immers volledig op de hoogte van uw medisch dossier en persoonlijke situatie en kan hierdoor de bevindingen van de radioloog in het juiste kader plaatsen. De radioloog of laborant van het MRI Centrum zal geen mededelingen doen over de bevindingen van het echo onderzoek. Ook vragen naar aanleiding van het verslag dient u met uw arts te bespreken. Uw arts kan dan eventueel contact opnemen met onze radioloog.

Wilt u een kopie van de beelden op CD-rom ontvangen, dan kan dat tegen een vergoeding van 15 euro. U kunt dit aangeven op de dag van uw onderzoek aan de balie maar u heeft ook altijd de mogelijkheid later nog een CD-rom aan te schaffen. Stuurt u dan uw naam, geboortedatum, adres en het onderzoek waar u de beelden van wilt ontvangen per e-mail naar info@mricentrum.nl